Beegdenaar Paul Pollaert: ‘Een duurzaam huis bouwen? Ga voor het maximale resultaat’

616 keer bekeken

Ruim en comfortabel wonen zonder het milieu en je portemonnee onnodig te belasten. Paul Pollaert (69) uit Beegden laat zien dat het kan. Zijn advies aan toekomstige woningbouwers: “Isoleer je huis zo grondig mogelijk. Daar heb je de rest van je leven plezier van.”


 Welk huis heb jij? Test hier hoe je jouw huis energiezuiniger kunt maken

Een kwart eeuw woonde hij in een monumentale herenboerderij aan de Dorpstraat, pal naast de kerk in zijn geliefde Beegden. Een prachtig pand, maar ook heel groot, moeilijk te verduurzamen en met 36 buitenkozijnen nogal bewerkelijk in het onderhoud. Voor Paul Pollaert reden om in 2012 zijn intrek te nemen in een nieuwe woning, even verderop aan de Eindstraat. Een vrijstaand huis dat hij volledig in eigen beheer en met oog voor de toekomst bouwde.

Duurzaam koppel

“Mijn muren zijn maar liefst 55 centimeter dik, waarvan 20 centimeter uit isolatiemateriaal bestaat.”

Paul Pollaert

“Wanneer je zelf gaat bouwen, heb je de kans om het in één keer goed en duurzaam te doen. Dat begint bij de isolatie. Mijn muren zijn maar liefst 55 centimeter dik, waarvan 20 centimeter uit isolatiemateriaal bestaat. Elke kier en elk gleufje heb ik dichtgeplakt. Ook op het dak liggen de dikste platen met de hoogst mogelijke isolatiewaarde. Isoleren is naar verhouding niet duur, dat zijn niet de kosten. Bezuinig dan ook niet op isolatiemateriaal, is mijn advies. In de zomer is het bij ons binnen nu lekker koel. En in de winter houden we de warmte goed vast”, vertelt de 69-jarige Beegdenaar die samen met zijn vrouw Karin geniet van zijn pensioen.

Warmtepomp op luchtwarmte

Hun energierekening vormt het bewijs: een gemiddeld huishouden in een appartement verbruikt meer gas dan Paul en Karin in hun ruime, vrijstaande woning. Het geheim? Een goede isolatie, thermopane glas (HR+++) en een elektrische warmtepomp op luchtwarmte. “Deze warmtepomp lijkt op een airco die de lucht van buiten opvangt en gekoeld of verwarmd de woning inblaast. “Wij gebruiken dit systeem alleen in de winter om ons huis extra te verwarmen. We hebben namelijk alleen vloerverwarming, geen radiatoren. In de zomer hebben we de airco eigenlijk niet nodig, ons huis is dan koel genoeg.”

De warmtepomp heeft één nadeel: ze gebruikt veel stroom. Maar ook dat vormt voor de familie Pollaert geen probleem. “Op het dak liggen namelijk 22 zonnepanelen. Die wekken genoeg energie op om alle apparaten in huis van groene stroom te voorzien. Duurzaamheid betekent voor mij rekening houden met later. Oog hebben voor de volgende generaties. Ik vind dat belangrijk. Daarbij is het ook leuk om ermee bezig te zijn. Om uit te zoeken hoe je bij het bouwen van je huis goed kunt zijn voor het milieu en tegelijkertijd geld kunt besparen”, vertelt de Beegdenaar.

Laat je goed informeren

In Beegden kent (bijna) iedereen Paul Pollaert. Voorzitter van schutterij St. Sebastianusgilde. Penningmeester van de lokale heemkundevereniging. Parttimebeheerder van gemeenschapshuis ’t Leuke. Koster van de St. Martinusparochie. Verenigingsman pur sang.

Als gediplomeerd elektrotechnicus weet Paul precies hoe je een duurzaam huis bouwt en kent hij zijn weg in de aannemerswereld. “Mensen uit het dorp vragen me wel eens om advies. Dan zeg ik altijd: ga niet op eigen houtje aanrommelen, maar laat je goed informeren. Loop eens binnen bij een lokale aannemer. En verdiep jezelf op het internet. Dat kan prima via Google. Je stelt je vraag en je krijgt het antwoord dat je zoekt. En last but not least: neem geen genoegen met halfslachtige oplossingen, zeker niet als je een huis gaat bouwen. Zoals gezegd is een grondige isolatie het halve werk. Ga dus voor het maximale resultaat.”

 Welk huis heb jij? Test hier hoe je jouw huis energiezuiniger kunt maken
 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen