Het idee borrelde al een tijdje maar afgelopen winter, toen hij de kou weer via de kruipruimte de woonkamer voelde binnenkomen, hakte Hans van Cruchten (66) de knoop door. “Vloerverwarming was geen optie, dan zou ik de hele vloer beneden moeten openbreken. Daarom besloot ik me te gaan oriënteren op vloerisolatie.”
Winst uit je woning helpt Maasgouw verduurzamen
Tijdens zijn zoektocht op internet viel er afgelopen april een brief op de mat van de gemeente Maasgouw en Winst uit je woning, de intermediair die overheden helpt om de energietransitie te versnellen. Via een aantrekkelijke inkoopactie worden woningeigenaren ook in Maasgouw geholpen hun huis te verduurzamen. Afhankelijk van de gewenste energiebesparende maatregelen kan de subsidie oplopen tot 30 procent van de kosten en maximaal 750 euro.
Bespaaradvies bij verduurzamen
Hans raakte enthousiast en meldde zich aan. Daarna ging het snel. Een adviseur van Winst uit je woning kwam bij hem thuis op bezoek om te bekijken welke vloerisolatie nodig en mogelijk was. Nog diezelfde week kreeg hij een bespaaradvies in de mail en de bevestiging dat de subsidieaanvraag was goedgekeurd. “Het team van Winst uit je woning hielp me daarnaast ook bij de aanvraag van een landelijke ISDE-subsidie en regelde voor mij de offerteaanvraag. Een erkend bedrijf gaat de isolatiewerkzaamheden in de kruipruimte binnenkort uitvoeren. Bodemisolatie met zogeheten PS-parels. Als het werk straks klaar is, worden de subsidies in mindering gebracht op de factuur. Zo bespaar ik enkele honderden euro’s, nog los van de besparing die isolatie op de lange termijn oplevert in de energiekosten.”
"Ik bespaar enkele honderden euro’s op de factuur, nog los van de besparing die isolatie op de lange termijn oplevert."
Hans van Cruchten
Geen regelwerk
De Maasbrachtenaar raadt woningeigenaren aan om gebruik te maken van deze vrijblijvende regeling. “Het mooie is dat je zelf niks hoeft uit te zoeken en te regelen. Je wordt volledig gefaciliteerd. Dat is fijn, zeker als je het lastig vindt om in je eentje zo’n traject in te gaan en keuzes te maken in het uitgebreide aanbod op internet. Daarbij is het prettig dat er niks aan je wordt opgedrongen. Je bepaalt zelf voor welke energiebesparende maatregelen je wil gaan.”
Energiekosten verlagen en comfort verbeteren
Ruim veertig jaar wonen Hans en Mia nu in hun half vrijstaande woning uit 1965 aan de Pannenstaartweg in Maasbracht. In die tijd namen ze al diverse maatregelen om het comfort in huis te verbeteren en daarmee hun energiekosten te drukken. “Toen we hier nog maar net woonden, heb ik met steenwol en gipsplaten zelf de zolder geïsoleerd. In de jaren erna kwamen er kunststof kozijnen, dubbel glas, tien zonnepanelen en twee airco’s. Het isoleren van de spouwmuur heeft voor ons geen toegevoegde waarde. We hebben maar een klein stukje spouwmuur en dat houden we ter ventilatie van het huis graag open.”
Verduurzaming woning voor een schoner milieu
Het isoleren van de vloer is voor de familie van Cruchten (voorlopig) de laatste stap in de verduurzaming van hun woning. “Een warmtepomp is voor ons niet meer rendabel. Nu de kinderen uit huis zijn, verbruiken we namelijk niet veel energie meer. Met de vloerisolatie zitten we er straks in de winter warmpjes bij en hoeft de thermostaat niet meer omhoog. Zo besparen we energie en dragen we tegelijkertijd bij aan een schoner milieu. Ook dát is belangrijk.”
Subsidie voor verduurzamen
De inkoopactie is afgelopen, maar de subsidie voor verduurzamen is nog beschikbaar. Hiervoor geldt op=op. Kijk op de website van de gemeente Maasgouw voor meer informatie over de subsidie.